Waarom ik probeer om gezond te leven

Onlangs zag ik op Netflix de documentaire Fat, Sick and Nearly Dead over Joe Cross, een Australiër die naar eigen zeggen dik, ziek en bijna dood was. Hij besloot zijn lichaam te rebooten door een sapkuur van 60 dagen te doen en zo zijn gezondheid terug te winnen. In de Verenigde Staten, zo een beetje de hoofdstad van de fastfood.

Over zijn methode wil ik het hier niet hebben maar wel iets dat me met verstomming sloeg. Tijdens de documentaire spreekt hij met heel veel mensen over hun eetgewoontes en gezondheid en één gesprek deed me de kriebels krijgen. Joe zat aan tafel met 3 mannen, waarvan twee zwaarlijvig. Uiteraard gaat het gesprek over hun gezondheid en één van de mannen zegt dat hij zich goed voelt en dat hij, ondanks dat hij een hartoperatie gehad heeft, zijn voedingsgewoontes niet wil aanpassen. Want zo zegt hij, hij heeft hier nog een paar goede jaren en als hij op 55 jaar sterft, dan is dat prima. ondanks het feit dat hij vader van 6 kinderen is.

En laat dat nu net 1 van de redenen zijn waarom ik de laatste jaren steeds meer met mijn gezondheid bezig ben. Ik wil namelijk wel mijn twee dochters zien opgroeien en eventueel mijn kleinkinderen moesten die er ooit komen. Maar ik wil ze niet enkel zien opgroeien, ik wil er ook mee kunnen ravotten, spelen, sporten, … zowel met Lenka en Norah als met eventuele kleinkinderen. Ik wil fit blijven zodat ik, als ik 60 ben, de kleinkinderen nog kan oppakken en de opa kan zijn waarmee ze kunnen spelen.

Al dat lopen en trainen met gewichten en de paleo levensstijl, dat is niet om er goed uit te zien – wat wel mooi meegenomen is – maar wel om me goed te voelen. En dat zo lang mogelijk te kunnen blijven doen. Ik wil niet de papa zijn die niet mee in de tuin kan gaan voetballen omdat hij na 5 stappen buiten adem is. Ik wil niet de papa zijn die zijn kinderen niet kan oppakken om in bed te stoppen omdat hij er de kracht niet voor heeft. En vooral wil ik niet de papa zijn die zijn kinderen niet kan zien opgroeien omdat hij op te jonge leeftijd sterft.

Toegegeven, dat laatste heb ik niet volledig in de hand, maar ik probeer de risico’s zo veel mogelijk te beperken door gezond te leven en actief te blijven op een juiste manier (en me veilig in het verkeer te begeven, maar dat is hier niet het punt dat ik wil maken). En dus blijf ik bijleren over gezonde voeding, manieren zoeken om mijn tijd hier op aarde wat te verlengen en ervoor te zorgen dat ik een goede algemene fitheid heb zodat mijn dochters een sportieve en actieve papa in hun leven hebben.

Comments

comments

36 thoughts on “Waarom ik probeer om gezond te leven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *