Verdwenen watermerk

Sinds maandag kreeg ik via Twitter, Facebook en email bericht van verschillende mensen om te zeggen dat een van mijn foto’s te zien was op imgur, 9GAG en froot.nl.  Voor degene die de foto niet herkennen, het gaat over mijn foto van de glijbaan in Dadipark. Het feit dat sommigen deze foto wel herkenden komt voornamelijk omdat ik hem gebruikt had als flyer voor mijn eerste tentoonstelling.

Slide

Het is natuurlijk leuk dat mijn foto in het lijstje 20 Cool Abandoned Places in the World staat maar als je de foto niet kent weet je niet dat hij van mij is. Dus tot daar de erkenning voor mijn werk. Ik zet nochtans altijd de url van mijn website als watermerk op mijn foto’s maar bij deze foto is het watermerk verdwenen.

Hoe komt dat nu zo? Ik denk dat ik een verklaring heb.

Een paar maanden geleden plaatste ene Francesco Mugnai foto’s van verlaten locaties op zijn website, waaronder ook mijn foto van Dadipark. Mooi met watermerk op de foto, vermelding van mijn (nick)name en link naar mijn Flickr pagina. Zoals het hoort dus.

Daarna werd die blogpost opgepikt door Fuzbit, waar de foto’s (ten onrechte) toegeschreven werden aan Francesco Mugnai. Deze post werd op zijn beurt dan ook nog eens overgenomen door oa. Flavowire en mogelijk nog andere sites. Wat wel opvalt is dat de foto sindsdien geen watermerk meer draagt. Iemand heeft dus ergens de tijd en moeite genomen  om de foto bij te snijden zodat het watermerk niet meer zichtbaar is. Naar de reden hiervoor heb ik het raden.

En nu lijkt het er dus op dat die foto sindsdien een eigen leven is gaan leiden en op andere sites opduikt, weliswaar zonder watermerk. Een zoekopdracht op de foto in Google laat duidelijk zien dat hij op een heel groot aantal sites staat.

Op zich blijft het wel een mooi compliment dat mijn foto in zo’n lijstjes opduiken, maar het had inderdaad leuker geweest indien het watermerk er nog had opgestaan. Niet dat dit veel meer bezoekers naar mijn site had gelokt, maar toch…. Maar ik er niet meer woorden aan vuil maken, zoiets is toch onbegonnen werk. Moest ik een professioneel fotograaf zijn, dan lag het hoogstwaarschijnlijk anders, maar nu laat ik het zo. Want wat kan een mens er aan doen?

Comments

comments

11 thoughts on “Verdwenen watermerk

  1. Waarom maak je het watermerk dan niet groter? Het is wel zodanig klein dat je het niet eens merkt dat hij wordt bijgesneden. Vind het jammer van de erkenning die je misloopt.

    1. Ik weet het, maar het is een afweging omdat ik de foto niet wil ‘verpesten’. Maar ik ga er toch eens over nadenken.

  2. Wim, je zou een dmca klacht kunnen doen in Google waardoor de paginas’ die je copyright schenden uit Google gesmeten worden tot wanneer ze het vermelden. Werkt snel en effectief. 😉

  3. Pingback:Pixsy | Young Crazy Fool

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *