Tablet kijken

Niemand zal ontkennen dat we in een hoogtechnologische tijd leven die compleet verschillend is van de wereld waarin wij, jonge ouders (ik zie mezelf ondanks mijn 37 jaar nog als jonge ouder), opgroeiden. Smartphones, computers, tablets, … het bestond allemaal nog niet laat staan dat we het ter onzer beschikking hadden in onze kindertijd. Tegenwoordig is het helemaal anders. Soms lijkt het wel alsof kinderen met een tablet of smartphone in hun hand geboren worden en meteen beginnen met tablet kijken. Zo bedreven zijn ze in al die nieuwe technologieën. En dat is niet per se slecht.

Tablet kijken

Ook Lenka gebruikt heel vaak de tablet. Veel vaker dan dat ze TV kijkt bijvoorbeeld. Zo speelt ze graag spelletjes – LEGO® Juniors Create & Cruise – is een van haar favoriete spellen. Maar het meeste van de tijd kijk ze filmpjes op YouTube. Daar kan ze echt in op gaan.

Recent lazen we echter een artikel dat stelt dat het niet zo goed gaat met de ogen van de huidige generatie kinderen en dat het vooral de schuld is van de elektronische schermen. En dus beslisten we om de tijd die Lenka per dag op de tablet mag spenderen te beperken.

In praktijk komt het er op neer dat ze op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 2 x 15 minuten tablet tijd krijgt en op woensdag, zaterdag en zondag 3 x 15 minuten. Hoe ze die tijd benut mag ze zelf kiezen. Ze kreeg een keukenwekkertje dat ingesteld staat op 15 minuten. Als ze tablet wil kijken zet ze het wekkertje op en als de tijd om is heeft ze twee keuzes. Of ze legt de tablet aan de kant en houdt de rest van de tijd voor later op de dag, of ze kijkt nog eens en houdt zo geen tablet tijd meer over. Per 15 minuten mag ze dan ook 1 stickertje kleven op de tablet tijd planner.

Tablet kijken

Alternatieven

Uiteraard beperken we niet zomaar haar tijd om tablet te kijken, we bieden ook alternatieven aan. Zeker nu het weer beter wordt is het een mooie gelegenheid om wat vaker naar buiten te gaan. Op de trampoline spelen, in het bos gaan wandelen of gewoon samen buiten sporten. Het zou natuurlijk makkelijker zijn om haar toch maar tablet te laten kijken en zelf iets anders te kunnen doen, maar eerlijk gezegd geniet ik enorm van de tijd die samen (buiten) kunnen doorbrengen. Dus eigenlijk is het een win-win situatie.

Hoe gaan jullie om met die nieuwe technologieën? Beperken jullie ook de tijd dat de kinderen op elektronische schermen mogen kijken? Hoe verliep dat? Welke alternatieven bieden jullie aan? Laat het zeker weten in de comments?

Comments

comments