Samsung Gear Fit

samsung_gear_fit_black_officialActivity trackers zijn al een tijdje zeer populair, zelf heb ik eerst de Fitbit Flex gehad en nu heb ik de Garmin Vivofit. Dus toen ik een tijdje geleden de Samsung Gear Fit kon testen wou ik wel een zien hoeveel voordelen zo een smartwatch achtig toestel eigenlijk heeft.

Omdat de Gear Fit enkel met een paar Samsung toestellen werkt, kreeg ik ook een Samsung Galaxy S5 meegeleverd, maar daarover later meer. Het koppelen van de Gear Fit en de Galaxy S5 ging vlot en ik kon meteen aan de slag. Wat meteen opviel is hoe intuïtief het toestel is, het laat zich uiterst vlot bedienen.

De verbinding tussen de  Gear Fit en de smartphone gebeurt via Bluethooth, wat wil zeggen dat je smartphone altijd nabij moet zijn. De verbinding kan wel een paar meter overbruggen, maar de smartphone in de keuken laten liggen en zelf in de woonkamer zitten was bij mij al voldoende om de verbinding te verliezen.

Naast een stappenteller is de Gear Fit natuurlijk nog meer. Je kan hem laten trillen bij inkomende meldingen op je smartphone, en deze zijn afzonderlijk in te stellen. Zo kan je er voor kiezen om een melding te krijgen bij een binnenkomende email of een nieuwe mention in twitter en natuurlijk ook voor inkomende oproepen of sms’en. Vervolgens kan je er voor kiezen om de app te openen op je smartphone of om de tweet of mail te lezen op het AMOLED touchscreen van de smart watch. Dit laatste is natuurlijk niet optimaal, maar het werkt wel.

De eerlijkheid gebied me wel om te zeggen dat het krijgen van meldingen op de Gear Fit me na een tijdje irriteerde. In het begin vond ik het nog wel een leuke feature, maar na een paar dagen was de fun er wel af. Het feit dat ik ook meldingen van twitter kreeg. Dit kunnen er op een dag nogal veel zijn en dan lijkt het alsof je arm constant trilt.

En hiermee vervalt voor mij ook het hele nut van deze Gear Fit, na een paar dagen zag ik er geen meerwaarde meer in. Als ik een melding krijg, zal ik dat wel merken op mijn smartphone. En als deze op stil staat, merk ik het later wel. Zo dringend is het vaak niet, en enkel en alleen voor een dringend telefoontje dat je misschien zou kunnen missen een smart watch kopen, lijkt me wat overdreven. Of toch zeker in mijn geval.

Los daarvan zijn er wel leuke eigenschappen aan de Gear Fit. Zo kan je hem helemaal customizen, waarbij je het type van klok kan wijzigen, een andere achtergrond kan instellen, …

Een andere leuke eigenschap, die ik persoonlijk graag zou zien op een activity tracker, is de ingebouwde hartslagmeter. Geen gedoe meer met een borstband, gewoon meten vanop je pols. En een kleine test in vergelijk met de borstband van Garmin wees uit dat er niet heel veel verschil zat op beide meetmethodes. Ook dit is natuurlijk persoonlijk, want niet iedereen heeft de behoefte om zijn hartslag te kennen, maar ik zou het leuk vinden moest ik ‘s morgens zonder veel gedoe mijn hartslag even kunnen controleren.

Ook de stappenteller functie lag heel dicht in de buurt van wat mijn Garmin Vivofit registreerde, dus daarover geen klagen. Ik moet ook hier eerlijkheidshalve bekennen dat ik de Gear Fit wel niet heb getest tijdens het lopen. Dan draag ik al mijn Garmin Forerunner en Vivofit. Een derde toestel zag ik niet zitten. En de Vivifit uitdoen wilde ik niet, mijn statistieken, weet je wel.

Zou ik, op basis van wat ik nu weet, een Gear Fit kopen, al dan niet te vervanging van mijn Vivofit? Neen! De extra functies, naast de stappenteller hebben voor mij geen meerwaarde. Zoals ik zei, het trillen bij meldingen werd op den duur vervelend en ik kam me in mijn geval geen moment indenken dat ik niet voldoende heb aan de meldingen op mijn smartphone.

Dus voorlopig hou ik het even bij mijn Vivofit, maar dat neemt niet weg dat ik de verdere evolutie van activity trackers en smart watches blijf volgen. Al was het maar voor die hartslagmeter functie.

Comments

comments

7 thoughts on “Samsung Gear Fit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *