Rollenspel

Sinds september volg ik bij Syntra Hasselt een opleiding tot fitness instructeur. Het eerste gedeelte van de opleiding bestond uit theorie en daarvan legde ik twee weken geleden succesvol mijn eerste examens af. Sinds afgelopen zaterdag zijn dan we begonnen met een stukje praktijk, de basics om het zo te zeggen.

In Basic Fit Hasselt, kregen we uitleg over vier cardio toestellen (de fiets, de loopband, de crosstrainer en de stepmachine) en een paar krachttoestellen. De bedoeling is dat we leren hoe deze toestellen werken, wat de verschillende instellingen zijn en waarvoor ze dienen. Op het volgende examen moeten we dan een trainingsprogramma, opgesteld door een fitness instructeur, kunnen uitleggen aan nieuwe klanten. En dat konden we tijdens onze eerste praktijkles oefenen door middel van een rollenspel.

De bedoeling is dat we een klant verwelkomen, onszelf even voorstellen en dan samen het programma doorlopen. In dit geval 1 cardio oefening, 1 kracht oefening en 1 stretch oefening. Daarna gaan we met de klant naar het cardio toestel, leggen even kort uit hoe het toestel gebruikt dient te worden, waar alle knopjes voor dienen en aan welke intensiteit de cardio dient te gebeuren.

Na deze opwarming wordt er verder gegaan met het kracht gedeelte. Ook hier even kort uitleggen waarvoor het toestel dient, hoe de oefeningen dient uitgevoerd te worden en even voordoen en hoe je het toestel kan instellen zodat de klant er op een juiste manier gebruik kan van maken. Terwijl de klant de oefening uitvoert houden we natuurlijk in de gaten of hij de beweging goed uitvoert en sturen we waar nodig bij.

Op zich lijkt dit allemaal erg makkelijk, maar er zijn toch snel een paar dingen die je overslaat. Het gaat immers niet enkel om het uitleggen van de oefeningen en de toestellen, maar ook hoe je communiceert met een klant, welk gevoel dat je de klant geeft en zeker niet onbelangrijk, hygiëne en veiligheid. En daar zijn die rollenspellen wel een goed hulpmiddel bij. Om te blijven oefenen zodat het een soort ‘routine’ wordt (zonder dat de klant dit merkt natuurlijk, altijd enthousiast blijven).

Het eerste praktijk examen staat gepland voor 23 januari, wat ons nog wat tijd geeft om te leren en te oefenen. Tegen die tijd gaan we allemaal perfect weten hoe we onze klanten moeten begroeten en het gevoel geven dat wij er zijn om voor hun te zorgen.

Comments

comments

12 thoughts on “Rollenspel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *