Pixsy

Iedereen die af en toe wat fotografeert en zijn werk op het internet toont, zal het al wel eens meegemaakt hebben dat zijn of haar foto ergens anders gebruikt wordt zonder hiervoor toestemming te vragen. Mij overkwam het bijvoorbeeld met één van mijn urbex foto’s. Niet dat ik inkomsten verloor doordat deze foto overal op het internet opdook, maar prettig is het natuurlijk niet, temeer omdat ik er nergens credit voor kreeg.

Onlangs las ik over Pixsy, een service die helpt bij het opsporen van foto’s op het internet. De service is gratis voor het opsporen van de foto’s dus besloot ik het even uit te proberen. Een dikke twee weken, nadat ik me op hun wachtlijst inschreef, kon ik aan de slag.

2015-12-15 07_49_01-Pixsy PhotosIk importeerde mijn foto’s vanuit Flickr en eerlijk gezegd, vergat ik het daarna compleet. Tot ik gisteren een mail kreeg dat er matches waren voor sommige van mijn foto’s.

Benieuwd als ik was ging ik meteen kijken naar de matches voor de glijbaan foto. En dat bleken er, volgens Pixsy, 43 te zijn. Een pak minder dan wanneer ik een image search doe in Google, maar toch nog best veel.

Vervolgens ging ik nog wat verder zoeken tussen de andere matches. Zo leerde ik dat er ergens een blogpost gewijd is aan mijn reportage over de verlaten bussen. Maar aangezien die de juiste credits bij de foto’s zetten is dat uiteraard geen enkel probleem. Veeleer een eer.

Ik merkte ook dat iemand één van mijn foto’s van de koeltoren gebruikt als achtergrondfoto op about.me. Na een korte, en beleefde, mailconversatie, liet ik hem weten dat hij de foto gerust verder mag gebruiken.

Maar ik merkt ook dat er op Facebook een foto van mij gebruikt wordt voor één of ander hotel. Deze foto is wel door derden bewerkt en gebruikt voor reclame. Ik heb ondertussen een berichtje gestuurd naar de beheerders van de Facebookpagina met verzoek tot meer uitleg. Als ik hier geen antwoord op krijg, ga ik de andere service, die Pixsy aanbiedt, uitproberen.

Pixsy kan je namelijk ook helpen om contact op te nemen met degene die je foto misbruiken om de foto offline te halen of om tot een compensatie te komen. Hiervoor vragen ze dan 50% van de compensatie die je vraagt.

Ik ben benieuwd of de beheerders van de Facebookpagina gaan reageren op mijn berichtje en anders lezen jullie hier wel hoe goed Pixsy werkt.

Comments

comments

36 thoughts on “Pixsy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *