Perfect bestaat niet

Het is nu al iets langer dan dan 2,5 jaar geleden dat ik begon met de Paleo levensstijl (ik noem het liever een levensstijl dan een diëet) en in die 2,5 jaar heb ik het vrij strikt gevolgd. Altijd de labels lezen om zeker te zijn dat er nergens suiker in zit (in bijvoorbeeld mosterd of zelfs gerookte zalm). Nooit pasta, aardappels of frietjes gegeten. De enige uitzondering die ik af en toe eens maakte was kaas. Vooral dan als ik mijn paleo lasagne maakte.

De reden dat ik ‘de regels’ zo strikt volg en niet -zoals sommigen – 80/20 doe is dat ik schrik heb om snel te vervallen naar de oude, slechte gewoontes. Ondertussen ben ik ook al helemaal aangepast aan de Paleo levensstijl en kost het me eigenlijk nog amper moeite. Ik weet in welke supermarkt ik wat kan kopen. Ik weet wat ik wel en niet mag eten en de voorraadkasten thuis zijn helemaal op paleo afgesteld. Ik heb eigenlijk geen nood aan 80/20.

Vorig weekend verbleef ik echter drie dagen in Peterborough voor de Spartan Race en omdat we logement via AirBnB hadden moesten we zelf voor ons eten zorgen. Ontbijt was geen probleem, dat had ik zelf mee, maar voor het overige waren we aangewezen op wat we in Peterborough konden vinden.

14233608_1095449867214977_1747110500_oNormaal gezien zou ik dan op zoek gaan naar een plek waar ik een steak kan eten met wat groenten maar op het eerste zicht was er niet zo meteen iets. En toen vonden we op vrijdagavond Handmade Burgers! Mijn eerste gedachte was ‘dit is helemaal niet paleo’. Maar daarna bedacht ik me dat het toch eigenlijk een beetje vakantie was en dat altijd perfect zijn gewoon niet kan. En omdat mijn gezelschap het enorm zag zitten besloten we om daar te eten.
En ik ben blij dat we dat deden. Keuze uit 40 verschillende, vers bereide, hamburgers en als dat nog niet genoeg is, kan je nog kiezen om je hamburger te customizen met extra vlees, extra kaas of extra toppings. Daarnaast hadden ze zelfs zoete aardappel frietjes op het menu staan.  Veel meer hoeft dat eigenlijk niet te zijn. Paleo of niet, ik heb er van genoten. De hamburgers waren zo lekker – het broodje heb ik wel laten liggen – dat we zaterdagmiddag en zaterdagavond nog een keer terug gingen (wat ons trouwens twee keer 20% korting opleverde).

En dus heb ik 3 keer niet paleo gegeten op een weekend. En ik heb er eerlijk gezegd geen moment van wakker gelegen. Maar het is ook goed geweest. Ik heb niet opeens meer cravings naar junkfood. Ik was zelfs blij dat ik terug wat gezonder kon eten deze week. Ik zie het dan ook niet als een falen, maar eerder als een soort beloning voor al de inspanningen die ik al deed. En ik leerde dat zolang het heel occasioneel gebeurt, daar helemaal niets mis mee is.

 

Comments

comments

39 thoughts on “Perfect bestaat niet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *