Over ouder worden

Natuurlijk ben ik niet oud, integendeel. Ik zit in de fleur van mijn leven, mijn beste jaren moeten nog komen. Ik zie er zelfs niet oud uit. Meestal schatten mensen mij 26 á 27 jaar. Niet slecht voor iemand die bijna 34 wordt denk ik dan.

Maar ik merk toch dat bepaalde dingen moeilijker gaan dan pakweg een jaar of 5 geleden. Slaapgebrek weegt tegenwoordig precies sneller en zwaarder door dan vroeger.

Vroeger dus, toen ik nog portierde, gebeurde het regelmatig dat ik op donderdagavond ergens ging werken op een studentenfuif, en dit na een al hele dag gewerkt te hebben. Op vrijdag moest er natuurlijk ook overdag gewerkt worden en in de vroege avond kon ik dan snel een uurtje ofzo mijn ogen sluiten alvorens weer een nachtje te gaan portieren.

Op zaterdag sliep ik dan meestal tot het middaguur, soms een uurtje langer en ‘s avonds was ik weer paraat om alweer ergens mensen een gevoel van veiligheid te gaan geven. En het deed me weinig of niets. Mijn lichaam kon dat aan. Ik crashte niet op zondag en ik hoefde niet extreem vroeg te gaan slapen om klaar te zijn voor een nieuwe week.

Tegenwoordig is het anders, een concert of, zoals gisteren, een avondje stappen met de collega’s zorgen er al snel voor dat ik een stuk later in mijn bed lig dan normaal. En ik voel dat ‘s anderendaags. En dan moet het nog geeneens echt laat geworden zijn. Half 1, 1 uur is meestal al laat genoeg om ‘s morgens om half 6 de wekker te vervloeken.

Want zo ben ik dan ook, of ik nu ‘s avonds op tijd ben gaan slapen of iets later, mijn wekker staat steeds op hetzelfde uur. Als ik ‘s avonds groot genoeg ben om lang op te blijven dan moet ik er ‘s morgens ook maar tegen kunnen om vroeg op te staan en niet van mijn dagelijks patroon af te wijken. Het kan wel zijn dat ik de volgende avond een beetje vroeger onder de wol kruip, maar het is niet zo dat ik dan een hele avond als een couchpotato in de, euh, zetel hang. Maar vroeger ging het dus toch allemaal een klein beetje vlotter.

Het duurt nu ‘s morgen gewoon wat langer eer ik echt wakker ben. En het gebeurt wel eens dat ik op zo’n dag in de namiddag een dipje krijg waar dat vroeger niet het geval was. Dat hoort er nu eenmaal bij, daar heb ik me ondertussen bij neergelegd. Maar eigenlijk mag ik helemaal niet klagen, ik zie er namelijk jonger uit dan in ben, al twijfel ik daar vandaag heel sterk aan.

Comments

comments

15 thoughts on “Over ouder worden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *