Opschorting van straf

Twee weken geleden moest ik voor de politierechter verschijnen voor mijn snelheidsovertreding uit augustus 2013. Toen reed ik 124 waar ik 70 mocht en mocht ik het bijgevolg gaan uitleggen op de rechtbank. Gelukkig heb ik via het werk rechtsbijstand en ken ik een geweldig goede advocate, zo bleek die dag.

Toen mijn dossier aan beurt kwam, vorderde het openbare ministerie 15 dagen rijverbod. In het daarop volgende pleidooi vertelde mijn advocate over de reden waarom ik die dag te snel reed (om Lenka nog te zien voor ze ging slapen en daags erna naar zee vertrok) maar ze vertelde ook over de cursus Sta stil bij snelheid, die ik op vraag van het parket gevolgd had, en de lessen die ik hieruit geleerd heb. Getuige hiervan de blogpost die ik er over schreef. Ze had de desbetreffende post zelfs afgedrukt zodat ze deze kon overhandigen aan de rechter. Omdat het de eerste keer was dat ik voor de rechtbank moest verschijnen en ik mijn auto nodig heb voor het werk, vroeg de advocate voor opschorting van straf, zodat mijn strafblad ook blanco zou kunnen blijven.

Na het pleidooi was het mijn beurt om op de vragen van de rechter te antwoorden. Ik vertelde onder andere wat ik dan zoal geleerd had in de cursus en dat ik ingezien heb dat ik eigenlijk al veel geluk heb gehad dat het nooit fout gelopen is want dat snelheid in de meeste gevallen erg verkeerd kan uitdraaien. Ik meende dit ook, ik heb daar zeker geen toneeltje staan spelen zoals sommigen misschien zouden denken. De rechter vroeg ook wat meer door over de blogpost die ik geschreven had, onder andere hoeveel mensen die gelezen hadden en hoe ze daar dan bij terecht kwamen. Waarop ik dan antwoordde dat het vooral via twitter is dat de mensen die lezen en dat, zoals hij kon lezen, er ook wel een paar mensen op hadden gereageerd.

Na een korte beraadslaging met het openbaar ministerie kwam de rechter tot het besluit dat in mijn geval opschorting van straf mogelijk was. Het was duidelijk dat ik mijn lesje geleerd had en dat ik me had bezonnen over mijn rijgedrag. Maar natuurlijk kwam er ook de vermaning dat ik er een volgende keer niet zo makkelijk mee zou weg komen. Maar ik verzekerde hem dat er geen volgende keer zou komen. En dat meende ik ook.

Want wie er aan twijfelt of ik echt mijn lesje geleerd heb, mag het gerust vragen aan mensen die sindsdien met mij hebben meegereden. De snelheidsbegrenzer staat steevast op de toegestane snelheid zodat ik zelfs niet meer onbewust te snel kan rijden. En als ik te laat vertrek, dan leg ik me er bij neer dat ik te laat ga zijn en ga ik niet proberen om tijd in te halen door snel te rijden. Meer nog, ik let er gewoon op dat ik op tijd vertrek.

Met andere woorden, ik denk dat het doel van de cursus, mensen doen stilstaan bij de gevolgen van snelheid, een veel beter resultaat oplevert dan enkel te bestraffen op de rechtbank. Al ben ik natuurlijk heel erg blij dag ik geen boete heb moeten betalen en mijn rijbewijs niet heb moeten inleveren.

Comments

comments

34 thoughts on “Opschorting van straf

  1. Pingback:Cursus 'Sta stil bij snelheid' | Young Crazy Fool

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *