Nieuwe gewoontes aanleren

Met het nieuwe jaar dat vannacht op gang getrapt werd is het voor veel mensen het moment om goede voornemens te maken. Ook voor mij, als je #project30 als een goed voornemen kan zien. Vanmorgen las ik echter een artikel waarin staat dat slechts 8% van de Amerikanen die goede voornemens maken deze ook effectief volhouden. (Ik denk dat de cijfers niet veel zullen verschillen voor bijvoorbeeld Europeanen of Belgen).

Het artikel stelt dat je beter geen voornemens maakt, maar in de plaats er werk van maakt om nieuwe gewoontes aan te leren. Een studie heeft aangetoond dat het gemiddeld een kleine 10 weken duurt eer je van iets een gewoonte gemaakt hebt. Je moet dus ongeveer 10 weken moeite doen om iets aan te leren en daarna zou je het vanzelf doen omdat het routine geworden is.

Dit gaat niet enkel over sporten maar ook over andere kleine dingen. Elke dag voldoende water drinken bijvoorbeeld. Of elke dag 30 minuten in een boek lezen. Of elke dag een blogpost schrijven. De mogelijkheden zijn ontelbaar.

En om je er bij te helpen heeft de auteur van het artikel een app ontwikkeld waarin je je doelen kan selecteren en dagelijk afvinken als je het die dag gedaan hebt. Kwestie van er in het begin aan herinnert te worden en je te motiveren om het te blijven doen. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Zelf heb ik me een paar doelen opgelegd in de hoop dat ik er gewoontes van kan maken. De doelen liggen een beetje in de lijn van #project30 en ook een beetje meer gestructureerd sporten. Elke dag een soort van korte workout doen om de dag goed te beginnen.

Welke nieuwe gewoontes willen jullie in 2014 aanleren?

Comments

comments

11 thoughts on “Nieuwe gewoontes aanleren

  1. Ziet er een goeie app uit. Goed artikel ook. Ik maak geregeld een lijstje om me aan dingen te doen herinneren. Niet erg als dat dan een keer niet lukt, zeer goed als dat vaak wel lukt.

  2. Pingback:Goede voornemens, goede gewoonten - Impressies van Wann.es

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *