In huis plassende kat

Filou

Bijna dag op dag 4 jaar geleden kwam Filou in ons leven. Wij adopteerden Filou uit het asiel en kozen voor haar omdat zij de enige poes in het asiel was die onmiddellijk naar ons toe kwam om te fletsen. De eerste dagen waren wat onwennig, een nieuwe omgeving is nooit makkelijk. maar na verloop van tijd vond Filou haar draai bij ons en werd ze rustiger. Eén ding bleef ze wel een tijdje doen en dat was in huis plassen en dan liefst in de zetel. We schreven dat toen toe aan stress door de nieuwe omgeving. Zeker toen het na een aantal weken stopte.

In huis plassen

De jaren nadien waren er geen problemen, tot een tweetal maand geleden. Mijn vrouw was een week naar zee geweest en naar goede gewoonte mag Filou dan ‘s nacht bij mij op bed slapen. Toen mijn vrouw weer thuis kwam begon Filou opeens weer in huis te plassen. Ditmaal in de slaapkamer en ook weer in de zetel. Telkens op dezelfde plaats. Daarnaast plaste ze ook heel veel in de kelder – waar haar kattenbak staat – tegen de muren. We dachten meteen aan een soort van territoriaal gedrag tegen mijn vrouw.

Uit een eerste gesprek bij de veearts kwam naar boven dat katten heel kieskeurig zijn wat betreft hun kattenbak. Net rond de periode dat het in huis plassen begon had ik een nieuw soort kattenbakzand gebruikt. De dierenarts dacht dat het daar wel eens aan zou kunnen liggen en dus verving ik die weer met het oude merk. Om ook stress uit te sluiten kocht ik twee Feliway verstuivers. Eentje voor in de keuken, en eentje voor in de kelder.

Ook beslisten we om Filou een tijdje ‘s nacht in de kelder te laten. Kelder is een groot woord, dit is de benedenruimte van ons appartement waar ook mijn schildpadden zitten en ik mijn bureau en gym heb. Dus denk zeker niet dat Filou werd opgesloten in een donkere, vuile ruimte. Integendeel.

Na een paar weken leek het beter te gaan en toen mijn vrouw afgelopen paasvakantie weer naar de zee was liet ik Filou weer boven slapen. Niet bij mij in de slaapkamer maar toch in de woonkamer. Helaas merkte ik dat het in huis plassen nog steeds een probleem was. En omdat mijn vrouw nu niet thuis was begonnen we te denken dat de oorzaak wel eens fysiek zou kunnen zijn. Uiteindelijk gingen we terug naar de dierenarts

Calcium oxalaat kristallen

De dierenarts stelde voor om urine te prikken en te laten onderzoeken door het labo. Filou moest een nacht daar blijven zodat ze ‘s morgens een volle blaas had en eens de urine geprikt was, mocht ze weer naar huis. Filou zit duidelijk ook niet graag in de wagen. De rit naar en van de dierenarts was trouwens één lange klaagzang van haar.

Gisteren kreeg ik dan het resultaat van het urine onderzoek. Filou bleek een groot aantal calcium oxalaat kristallen in haar blaas te hebben. Deze kristallen beschadigen de blaaswand en zijn zeer pijnlijk als ze worden uitgeplast. Hoogstwaarschijnlijk is deze pijn ook de oorzaak van het in huis plassen. Op zich was deze uitkomst een beetje een opluchting omdat een fysiek probleem gemakkelijker op te lossen dan een psychologisch probleem.

Behandeling

Nu we weten dat het in huis plassen een fysiek probleem als oorzaak heeft leven we op hoop dat de behandeling dit gaat verhelpen. Het belangrijkste is dat we overschakelen op nieuwe voeding. Filou krijgt vanaf nu Royal Canin Veterinary Diet – Urinary S/O High Dilution. Deze brokken voorkomen het aanmaken van de kristallen in de blaas waardoor Filou, eens ze de kristallen die er nu zijn heeft uitgeplast, geen last meer heeft van haar blaas.

Daarnaast zijn we ook meteen opgestart met Metacam. Filou moet deze pijnstiller gedurende 4 weken nemen. Dit zorgt er voor dat de pijn die het uitplassen van de kristallen met zich meebrengt onderdrukt wordt. Eens alle kristallen uitgeplast zijn is de Metacam niet meer nodig en zal het in huis plassen hopelijk ook stoppen. Omdat er geen bacteriën in de urine gevonden zijn moeten we gelukkig geen antibiotica geven!

Nu is het afwachten om te zien of het in huis plassen stopt nadat de kristallen uit haar blaas zijn verdwenen.

 

Comments

comments