Frank en Lina

Een drietal jaar geleden kreeg ik van een collega de vraag over huisvesting van haar twee waterschildpadden, die toen ongeveer 5 jaar oud waren. Ik raadde toen aan om uit te kijken naar een goede tweedehands aquarium om eBay.

Een dikke maand geleden, kreeg ik van dezelfde collega opnieuw een mail, ditmaal met de vraag of ik niemand wist om haar twee schildpadden te adopteren. Want door een verhuis konden de schildpadden niet meer blijven. Omdat ik op dat moment zelf maar 1 waterschildpad had en ik mijn grote schildpaddenbak voor 90% klaar was maar nog niet in gebruik genomen was, moest ik niet lang nadenken. Ik zou de schildpadden zelf adopteren.

En zo kwam het dat ik gisteren naar Kontich reed om de schildpadden daar op te halen. De verhuis had iets meer voeten in de aarde omdat de schildpadden iets groter waren dan ik verwacht had, maar mits wat aangepast rijgedrag – de schildpadden zaten zonder water in hun aquarium in de koffer van mijn wagen – kreeg ik ze veilig thuis en kon ik ze in de grote bak plaatsen.

Ondertussen had Lenka al beslist dat de onze twee nieuwe huisgenoten als Frank en Lina door het leven zullen gaan. De grootste van de twee is Frank en de kleinste is bijgevolg Lina. Hoe ze aan deze namen komt blijft ons een raadsel, maar de schildpadden leken er zelf best tevreden over.

Het lukte me nog niet om de schildpadden te fotograferen, voorlopig zijn ze nog wat schichtig, maar dat betert nog wel. Ze voelen zich wel al goed in de bak, want toen ik er gisteren een paar eendagskuikens in legde, werden deze binnen de 10 minuten opgepeuzeld. En dat terwijl ze voordien nooit kuikens kregen. De rest komt ook wel goed.

unspecified (1)

Zoals eerder gezegd is de schildpaddenbak nog niet helemaal afgewerkt, maar voorlopig kunnen ze er wel al gebruik van maken. Om ongelukken te voorkomen is het waterpeil lager dan de bodem van het eiland dat in de bak hangt. Dit gaat later opgelost worden door een geperforeerde plaat te plaatsen zodat de schildpadden niet onder het eiland kunnen komen vast te zitten. Aangezien er nu toch ook nog geen glazen rand rond de bak staat kan het eiland toch nog niet in gebruikt worden.
Als tijdelijk oplossing drijft er nu een stuk schors op het water waar ze op kunnen zonnen. Er is dus best nog wel wat werk aan de winkel, maar nu de bak in gebruik is, ga ik er misschien eindelijk wat vaart achter zetten.

Dit weekend ga ik ook proberen om de waterschildpad die ik al had bij Frank en Lina te zetten in de hoop dat ze het een beetje met elkaar kunnen vinden. En als dat een succes blijkt, dan kan mijn oude aquarium weg en spaar ik weer een beetje elektriciteitskosten uit. De nieuwe bak wordt immers verwarmd via een warmtewisselaar, aangesloten op de CV. Het andere andere aquarium daarentegen moet het doen met verwarming op elektriciteit.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *