De draak en de frituur

Een tijdje geleden brandde één van de frituren in ons dorp volledig uit. Een paar dagen later, reden Lenka en ik met de fiets naar de winkel, kwamen wij daar voorbij en ik toonde aan Lenka de restanten van het gebouw. ‘Dat is de draak geweest’ antwoordde Lenka. En dat bracht ons tot het volgende verhaaltje.

Diep in de bossen van  Sint-Joris-Winge leeft een grote, maar lieve draak. Net zoals de meeste draken doet deze draak zich graag tegoed aan al het goud dat de dorpelingen hem komen brengen, maar zo nu en dan overvalt hem een klein goestingske. En dan heeft hij zin in iets hartigs.

Zo ook deze keer. En dus ging de draak op zoek naar iets lekkers om te eten. Toen hij over de frituur vloog dacht hij bij zichzelf dat een frietje en een stukje vlees wel eens zouden kunnen smaken. En dus streek hij neer en stak zijn hoofd door de deur. Niemand van de andere bezoekers keken raar op, want de draak was best een graag gezien dier in het dorp. Zolang hij goud te eten kreeg, deed hij immers geen vlieg kwaad.

Toen hij aan de beurt was – een draak is immers een beleefd dier en wacht geduldig tot het aan hem is – bestelde de draak een frietje met een vleesje. En omdat hij wel eens iets anders wilde drinken dan water uit het beekje in het bos, bestelde hij ook een Fanta. De draak smikkelde en smulde van de frietjes en het vleesje en dronk gretig van de Fanta. Maar zoals bij iedereen begon de buik van de draak een beetje te borrelen van al die Fanta. En voor hij er erg in had ontsnapte er een boertje uit de draak zijn mond.

In tegenstelling tot als mensen een boertje laten, komt er bij een draak vuur uit zijn mond als hij boert. ‘Pas op’ riep de uitbaatster van de frituur nog, maar het mocht niet baten. De vlam die uit de draak zijn mond kwam was zo verschroeiend dat de frituur meteen vuur vatte. De draak probeerde nog om het vuur te blussen, door het restje van zijn Fanta over het vuur te gieten maar het was niet meer dan een druppel op een hete plaat. Iedereen maakte zich uit de voeten en moest toekijken hoe de frituur tot op de grond afbrandde.

De draak zat aangeslagen in een hoekje. Dit had hij helemaal niet gewild. Hij wilde gewoon een lekker frietje eten. Droevig vloog hij terug naar zijn bos en sindsdien heeft niemand  de draak nog gezien.

Comments

comments

19 thoughts on “De draak en de frituur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *